Desigur, nu există viață fără griji. Apar mereu probleme serioase care te fac să te îngrijorezi și care îți pot acapara viața pentru o vreme. Cu toate acestea, prea mulți oameni își fac griji cu privire la probleme mărunte, temporare sau uneori chiar inexistente. Iată 9 sugestii pentru a ține îngrijorarea sub control:




1. Vezi-ți de treaba ta



Tu îți creezi singur probleme amestecându-te în treburile altora. Faci asta pentru că ai convingerea că modul tău de a face lucrurile este cel mai bun și că cei care nu se conformează gândirii tale trebuie să fie criticați și îndrumați în direcția corectă, în direcția ta.

Omul se poartă în acest fel din cauza ego-ului lui. El simt că are mereu dreptate și că este misiunea lui să le arate celorlalți „calea cea dreaptă“. Dacă își vede de treaba lui și dă sfaturi doar atunci când este întrebat vei avea mai puține lucruri care să te îngrijoreze.



2.Nu păstra ranchiună


Este normal să ai resentimente față de persoanele care te insultă sau care te rănesc. Cu toate acestea, dacă vrei să mergi mai departe, este esențial să înveți arta iertării și să lași trecutul în urmă. Viața este prea scurtă ca să o risipești cu aceste mărunțișuri. Uită, iartă și mergi mai departe.



3. Crede în tine


Îți faci griji că nu îți sunt recunoscute reușitele. Șefii și colegii tăi nu te laudă decât foarte rar sau niciodată. Trebuie să înțelegi că există mulți oameni care rareori laudă pe altcineva fără vreun motiv egoist. Ei sunt întotdeauna gata să critice, dar ne ignoră reușitele. Pui prea mult accent pe cum crezi că te văd ceilalți. Dacă tu crezi într-adevăr în abilitățile și competențele tale , îți vei face mai puține griji cu privire la atitudinea celorlalți față de tine.



4. Ferește-te de invidie


Ai trecut prin perioade în care ai simțit cum gelozia îți poate tulbura pacea minții. Poate lucrezi mai mult decât colegii tăi din birou, dar ei sunt promovați, iar tu nu. Afacerea ta abia stă pe linia de plutire, dar competitorul nostru prosperă. Îți invidiezi vecinul pentru că are o mașină mai nouă și mai scumpă. Gelozia nu îți va rezolva problemele, ci doar îți va crea o stare de îngrijorare și te va face să te simți mai puțin sigur pe tine. Trebuie să înveți să accepți ceea ce ai și să muncești din greu ca să îți îmbunătățești viața, păstrându-ți în acest timp mintea ferită de invidie față de alții.



5.Nu-ți fie frică de schimbare


Schimbarea este inevitabilă. Nici un progres nu e posibil fără ea. Însă te temi prea mult de schimbare. Ea te scoate din zona de confort. Atunci când ai de-a face cu schimbarea, este mai bine să îți concentrezi atenția asupra îmbunătățirii pe care ar putea-o aduce ea, în loc să te îngrijorezi că te-ar putea afecta negativ.

Schimbarea nu se limitează la situațiile în care te pun ceilalți. Ar trebui să analizezi mereu modul în care faci lucrurile și să cauți noi moduri prin care să fii mai eficient . Sugerarea unor schimbări comportă un anumit risc.

Schimbarea poate da greș, dar oamenii care au încredere în ei înșiși învață să accepte aceste riscuri și sunt destul de rezistenți încât să nu își facă prea multe probleme din cauza eșecurilor ocazionale, mergând pur și simplu mai departe.


6. Nu-ți asuma mai mult decât poți duce


Ei adeseori asupra ta mai multe responsabilități decât poți duce. De multe ori faci acest lucru pentru a a-ți satisface ego-ul. Vrei ca alții să te admire și astfel îți asumi lucruri pe care nu le poți duce la bun sfârșit.

Trebuie să fi conștient de limitele tale. Atunci când ți se cere să preiei o sarcină specială într-un moment în care ești deja copleșit de muncă, ar trebui să refuzi politicos.



7.Păstrează-ți mintea ocupată


Atunci când mintea ta nu este ocupate cu gânduri pozitive, ti-o umpli cu griji – adesea legate de lucruri mărunte și improbabile. Trebuie să îți ții mintea ocupată cu lucruri importante și pozitive. Citirea de cărți motivaționale, ascultarea unei muzici de calitate, meditația sau concentrarea pe un proiect comunitar important, un hobby care să te bucure sau pur și simplu gândurile legate de bucuriile și binecuvântările vieții tale îți vor alunga aceste gânduri nefaste.



8.Acționează acum


La orice loc de muncă și în majoritatea aspectelor din viața ta, ai de făcut lucruri care nu îți plac. Tendința este să amâni aceste lucruri pentru a face ceea ce îți place. Dacă faci mai întâi lucrul care îți place, va trebui ca în final să faci și ceea ce nu îți place. Abordarea aceasta este dăunătoare.

Psihologic vorbind, dacă faci lucrurile care îți plac la început, nici măcar nu te poți bucura de ele. Tot timpul cât lucrezi la ele, te gândim: „Când termin aici, va trebui să mă ocup de lucrurile neplăcute“. Dacă te apuci însă de munca neplăcută mai întâi, poți s-o efectuezi gândindu-te la activitățile plăcute care te așteaptă după terminarea ei”.



9. Învață din propriile greșeli

Cu toții facem greșeli. Nimeni nu este într -atât de bun încât totul să îi iasă fără cusur. Așa cum am spus și mai devreme, trebuie să îți asumi riscuri dacă vrei să progresezi, iar o parte inerentă oricărui risc este posibilitatea eșecului. Riscul nu înseamnă că trebuie să fi nesăbuit Oamenii de succes își asumă riscuri cu fiecare decizie pe care o iau. Riscurile nu pot fi eliminate, dar pot fi reduse la minimum prin planificări și prin analiză atentă. Nu există câștig fără un preț plătit. Când te confrunți cu eșecuri, în loc să te îngrijorezi și să stărui asupra lor, mai bine analiză motivul pentru care acestea s-au întâmplat și i-a măsuri pentru a le remedia, dacă se poate. Dacă nu se poate, atunci măcar pentru a căuta o soluție alternativă și a analiza ce anume a cauzat problema, astfel încât să preîntâmpini comiterea acelorași greșeli pe viitor.



Concluzie :


Nu te poți elibera total de griji, dar poți să minimizezi efectele lor negative și să transformi îngrijorarea în acțiuni pozitive care să îți facă viața mai fericită și mai bogată.

Bibliografie:

Dale Carnegie - ,, Cum să învingi grijile și stresul”, Editura Litera, București – 2020.


.

Sunt Oana

Am ales să fiu în această viață omul care ajută alți oameni normali care au nevoie de ghidare în propria lor viață .

Îmi iubesc profesia care m-a făcut să conștientizez că , dizabilitatea pălește în fața dorinței și a voinței cu adevărat. Nimic nu e imposibil totul e posibil.

Abonează-te la newsletter

Toate drepturile rezervate

© Psiholog Oana Stoica

0727.476.064